W

Lees meer informatie over uw huisdier en warm weer en wormen.

  • Wormen
  • Uw huisdier en het warme weer

Wormen

Wormen

Wormen komen veel voor bij huisdieren. Meestal kun je dit aan de buitenkant van het dier niet zien, omdat alleen de, microscopisch kleine, eitjes in de ontlasting mee naar buiten komen. Wormen kunnen het dier, maar ook kinderen, schade toebrengen. Regelmatig ontwormen, 4 x per jaar, is daarom het advies. Indien u na het buitenland gaat met uw huisdier, dient u rekening te houden met de hartworm.

Ontwormingsschema hond

Op de leeftijd van: 2, 4 en 6 weken.
Op de leeftijd van: 2, 3, 4, 5 en 6 maanden.
Vanaf een leeftijd van 6 maanden en ouder wordt geadviseerd de hond 4 x per jaar te ontwormen.

De spoelworm

Dit zijn ronde roze wormen en zien eruit als elastiekjes. De eieren van deze wormen komen door kleine prooidieren zoals muisjes of door wroeten van het dier in de grond via de bek naar binnen. In de darmen groeien ze uit tot volwassen wormen en deze wormen gaan ook weer eieren uitscheiden. Deze eieren komen met de ontlasting mee naar buiten en zullen ook in de vacht van het dier en de omgeving terecht komen.

Een pup wordt al besmet met de wormen van z’n moeder via de baarmoeder en komt dus al besmet ter wereld. De pup zal hier last van hebben en moet zeer regelmatig ontwormd worden. De wormen verminderen de conditie van een huisdier: ze blijven mager, maar kunnen desondanks een 'dik' buikje hebben, groeien slecht en kunnen diarree en gasvorming krijgen, omdat de wormen de darmwerking verstoren. Soms braken de dieren de wormen uit. of hoesten ze de larven op als deze op hun trektocht door het lichaam de longen passeren, waarna ze worden doorgeslikt. Bij volwassen honden merkt u meestal niets van een spoelworminfectie. Soms is er sprake van wat dunne ontlasting en zijn ze niet optimaal in conditie. Maar over het algemeen zult u meestal weinig merken aan een volwassen dier.

Wanneer kleine kinderen deze wormeieren binnen krijgen, ontwikkelen de eieren zich in de darmen tot larven. Deze larven doorboren de darmwand en gaan een trektocht door het lichaam maken, waarbij ze in diverse organen kleine ontstekingen veroorzaken. De verschijnselen kunnen lijken op griep: koorts, buikpijn en kriebelhoest. Bij kinderen met aanleg voor astma kan de allergie verergerd worden door een spoelworm infectie.

Zie hiervoor ook de folder "wormen: zorg voor uzelf " van de apotheek. U kunt deze folder ook bij ons aan de balie krijgen! Ons advies is dus ook om uw hond minstens 4 keer per jaar te ontwormen, zeker wanneer u kleine kinderen heeft.

De lintworm

Dit zijn lange (tot enkele meters) platte witte wormen met geledingen. Het dier besmet door een besmette ‘tussengastheer’, zoals een vlo, konijn of een muis, op te eten. In de darm van het dier zal een eitje uitgroeien tot een lintworm. De geledingen van de lintworm, die vol eitjes zitten, worden afgestoten en komen met de ontlasting mee naar buiten (rijstkorrels) waarna ze weer door een ‘tussengastheer’ opgenomen worden. De lintworm komt meestal niet bij pups en kittens voor, maar vaker bij jonge en volwassen honden en katten. Als het dier een ernstige besmetting heeft, zal hij er duidelijk last van hebben. De mens kan besmet raken, maar zal er niet veel last van hebben.

De vossenlintworm

Zoals de naam al zegt, draagt de vos deze worm bij zich. Via eitjes in de ontlasting van de vos kunnen honden, katten maar ook mensen besmet raken. Het eitje groeit uit tot een larve en vormt een cyste (holte gevuld met vocht) in een orgaan. Dit kan in de lever zijn, maar ook in de longen. Dit heet dan echinococcose. Doordat de cyste blijft doorgroeien, kan het uiteindelijk veel schade aanrichten en gevaarlijk zijn voor de gezondheid.

De hartworm

Dit is een wormsoort waarvan de microlarfjes worden overgedragen door verschillende soorten muggen die voorkomen in midden en zuid Europa. De worm nestelt zich in het hart en de grote bloedvaten die lopen van hart naar longen. Dit proces duurt ongeveer een half jaar. Dus ook dan pas kun je ziekteverschijnselen verwachten. Deze worm kan dodelijk zijn. Lees meer: hartworm.

Behandeling

Er zijn meerdere middelen tegen de bestrijding van wormen. Zo zijn er injecties, pasta's, tabletten en spot-on middelen (druppel in de nek). Let erop dat u een wormmiddel gebruikt dat een heel breed spectrum aan wormen doodt. Als u vragen heeft over de verschillende middelen, dan kunt u altijd terecht bij één van onze assistentes of dierenartsen.

Uw huisdier en het warme weer

Uw huisdier en het warme weer

Onze huisdieren hebben snel last van de warmte, omdat ze niet kunnen transpireren zoals wij. Wel kunnen ze een klein beetje zweten via hun zoolkussens, maar dat volstaat niet om hun temperatuur te regelen. Ze raken hun overtollige warmte voornamelijk kwijt door snel te ademen (hijgen), waardoor water verdampt met de uitademinglucht.

Dat we katten niet zo vaak zien hijgen als honden, komt doordat ze grote hitte meestal beter kunnen verdragen en overdag meer slapen. Katten gaan vaak zorgvuldig op zoek naar koele plaatsen en zijn minder actief als het erg warm is.

Honden zijn gevoeliger voor oververhitting en dit kan bij een hond zelfs coma of de dood tot gevolg hebben.

Enkele tips bij warm weer

  • Laat de hond zoveel mogelijk op het gras lopen, want bij warm asfalt kan blaarvorming aan de poten optreden
  • Vermijd inspanning ook al is uw hond nog actief genoeg
  • Laat nooit de hond achter in de auto bij warm weer. Als het niet anders kan, zet dan de auto in de schaduw en zet ramen tegen elkaar open.
  • Zorg altijd voor fris drinkwater, ook bij een (lange) wandeling
  • Laat uw hond niet zwemmen in water waarin dode vogels liggen i.v.m. de mogelijkheid van botulisme
  • Laat honden die zwemmen enten tegen de ziekte van Weil

Wat kunt u doen bij oververhitting?

  • Haal uw huisdier weg uit de warme omgeving
  • Hond en kat: overgiet uw huisdier met koud water of maak hem/haar nat met een natte handdoek
  • Konijn en knaagdieren: leg het dier op de tegels of op een handdoek die om wat koelelementen is gewikkeld (of een plastic zak met ijs)
  • Neem bij twijfel contact op met uw dierenarts
Terug naar Honden informatie