C

Lees meer informatie over castratie van de kater en chippen.

  • Castratie van de kater
  • Chippen

Castratie van de kater

Castratie van de kater

Castreren kan vanaf een leeftijd van een ½ jaar. Bij het castreren van de kater worden beide testikels verwijderd waardoor de kater blijvend onvruchtbaar wordt en minder mannelijk gedrag vertoont. De operatie wordt gedaan via een klein sneetje in het scrotum. Dit sneetje wordt niet gehecht. I.v.m. de overvolle asiels raden wij sterk aan om katers te laten castreren.

Het castreren van een kat is om gezondheidsredenen niet noodzakelijk. Toch zijn er voldoende andere redenen om de kat te laten castreren. De kater is geslachtsrijp op een leeftijd van 6-9 maanden. Vanaf deze leeftijd kan de kat de neiging krijgen om overal tegen aan te plassen, ook wel sproeien genoemd. Dit kan in huis zijn, maar als de kat buiten komt wordt vaak de hele buurt onder handen genomen. Op deze leeftijd krijgt de urine van de kat de typische doordringende katerlucht. De hormonen krijgen de overhand bij de kat, wat ervoor zorgt dat deze nog weinig thuis zal zijn. Hij zal de neiging hebben om vaker te gaan zwerven. Bij deze zwerftochten zal hij drukke wegen oversteken, met alle risico’s vandien. Ook zal hij, tijdens zijn zoektocht naar een krolse poes, regelmatig in gevecht raken met andere katten. Dit vaak tot ergernis van de buurt. Om nog maar niet te spreken van de wonden en abcessen die het gevolg hiervan kunnen zijn.

Voordelen

  • Minder kans op sproeien of plassen in huis
  • Minder sterke urinegeur
  • Minder drang om buiten te gaan zwerven en daardoor minder kans op aanrijding, ongelukken, vechtwonden
  • De kater wordt huiselijker
  • Minder kans op ongewenste kittens

Nadelen

  • Er is een grotere kans dat de kater dikker zal worden na de castratie. Door de kat meteen minder voer te geven, voorkom je dit.
  • Elke narcose heeft een (heel klein) risico

Voor de operatie

Het is van belang dat de kat nuchter is als hij onder narcose gebracht wordt. Dit betekent dat hij 6 uur van te voren geen eten meer mag hebben, wel water. De kater kan namelijk misselijk worden van de narcose en als hij moet overgeven is er een kleine kans dat hij stikt. Dus als de kater normaalgesproken buiten komt, hou hem dan even een nachtje binnen. U weet nooit wat de kat buiten allemaal tegenkomt. Voor de operatie wordt eerst goed geluisterd naar het hart en de longen. Als dit allemaal in orde is, wordt de kater onder algehele narcose gebracht.

De operatie

Voor de operatie krijgt de kater een injectie met pijnstilling. De haren worden van het scrotum verwijderd en het gebied wordt gewassen en ontsmet. In de balzak wordt een klein sneetje gemaakt waardoor de testikels naar buiten worden gebracht, afgebonden en weggenomen. Het sneetje hoeft niet te worden gehecht.

Na de operatie

U kunt bij ons wachten in de wachtkamer tot de kat geopereerd is. Het castreren van een kater neemt veel minder tijd in beslag dan het steriliseren van een poes en meestal staat u binnen een half uurtje alweer buiten. Het is belangrijk dat u de kat in een rustige en warme omgeving weglegt. De kat kan wat schrikachtig zijn van de narcose, dus houd andere dieren en kinderen even uit de buurt. U krijgt na de operatie een blikje lichtverteerbaar voer mee voor de kat.

Chippen

Chippen

Chippen het onderhuids aanbrengen van een transponder ter grootte van een rijstekorrel. Hiermee kan het dier geïdentificeerd worden. Chippen is verplicht om een dier mee te nemen over de grens en bij het afsluiten van een ziektekostenverzekering voor dieren. Elk jaar in juni kunt u uw huisdier tegen gereduceerd tarief laten chippen.

Als uw huisdier ooit weg mocht lopen, wilt u het natuurlijk zo snel mogelijk weer terug vinden. Er zijn verschillende manieren om uw huisdier te identificeren. U kunt uw hond of kat een halsbandje omdoen met een kokertje of penning eraan. Het nadeel hiervan is echter dat het kokertje, de penning of soms zelfs het hele bandje verloren kunnen gaan. Tot voor kort werden huisdieren nog regelmatig getatoeëerd, maar tegenwoordig gebeurt dit niet meer. De tatoeages zijn vaak slecht leesbaar en bovendien is het aanbrengen van een tatoeage pijnlijk.

Tegenwoordig chippen we onze huisdieren ter identificatie. Als u uw huisdier mee wilt nemen naar het buitenland dan is het tevens verplicht dat uw huisdier gechipt is! Ook om een ziektenkostenverzekering voor uw huisdier af te sluiten, is chippen verplicht.

De chip heeft ongeveer de grootte van een rijstkorrel. Elke chip heeft een uniek nummer. Dit nummer bestaat uit 15 cijfers en wordt gekoppeld aan uw persoonlijke gegevens. Deze gegevens worden geregistreerd bij de databanken voor gezelschapdieren.

De transponder kan door iedereen met een afleesapparaat (reader) gelezen worden. Zowel alle dierenartsenpraktijken, dierenambulances als dierenasiels zijn in het bezit van een dergelijke reader. Het nummer dat op het afleesapparaat komt te staan, kan op internet opgezocht worden op de site van Daisyweb of op de site van de Nederlandse Databank voor Gezelschapsdieren (NDG).

 

Het inbrengen van de transponder gebeurt met een injectienaald. Hoewel deze naald wel wat dikker is dan een naald waarmee de dieren hun jaarlijkse prik krijgen, is er nauwelijks reactie waar te nemen. Al met al is het niet pijnlijker dan de jaarlijkse vaccinatie met het dunnere naaldje.

Juni is elk jaar maand van het chippen. In deze maand kunt u tegen gereduceerd tarief uw huisdier bij ons laten chippen.

Terug naar Katten informatie