Let op: op 9 en 30 juli is er in verband met vakanties geen budgetenting spreekuur

A

Lees algemene informatie over knaagdieren, zoals de cavia, hamster, rat, muis, chinchilla, degoe en gerbil.

  • Algemeen

Algemeen

Algemeen

Cavia’s

Cavia’s komen oorspronkelijk uit Peru en Chili. Hier leefden ze in het wild. Vanaf hier werden ze meegenomen door reizigers naar het Europese continent. Cavia’s kunnen lange of korte haren hebben. Ze hebben aan de voorpoten 4 tenen en aan de achterpoten 3. Ze hebben geen staart. Cavia’s leven in grote groepen. Ze schuilen en leven in de struiken en beplanting en niet zoals bv konijnen in holen. Dit is ook de reden waarom de jongen behaard en met open ogen worden geboren. Op deze manier kunnen de jongen meteen vluchten wanneer er gevaar dreigt.

Hamsters

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten hamsters. De meeste soorten eten planten en ongewervelde dieren. Er zijn slechts enkele soorten die alleen dierlijk voedsel eten. Hamsters verzamelen voer, voornamelijk graan, in hun holen. Hamsters variëren in grootte, van 6 tot 30 cm, afhankelijk dus van de soort. Sommige soorten hebben een staart. Hamsters worden niet erg oud, zo’n 2 tot 4 jaar, afhankelijk van de soort. De korenwolf wordt ook wel de Europese hamster genoemd en komt ook in Nederland in het wild voor. Sommige hamstersoorten kunnen (of moeten zelfs) solitair gehouden worden, terwijl andere soorten hier absoluut niet tegen kunnen en dus in groepen gehouden moeten worden. Informeer dus goed welke soort alleen en welke soort niet alleen gehouden kunnen, voordat u een of meerdere hamsters aanschaft.

Ratten

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten ratten. De tamme rat stamt vooral af van de bruine rat, maar ook wel een beetje van de zwarte rat. De tamme rat komt oorspronkelijk uit Zuidoost Azië. Tamme ratten zijn 10-30 cm lang, met een staart van zo’n 20 cm. Als ze volwassen zijn, wegen ze zo’n 500 gram. De vacht is kort en de oren, poten en staart zijn dun behaard. De voorpoten hebben 4 tenen, de achterpoten 5. Tamme ratten hebben grote, bolle ogen. Ratten zijn erg aanhankelijk en behoorlijk intelligent.

Muizen

Onze tamme muizen hebben als voorouders de huismuis. De tamme muis wordt ook wel de kleurmuis genoemd, dit vanwege het grote aantal kleuren waarin ze gefokt worden. Er zijn heel veel verschillende soorten muizen. Kleurmuizen zijn zo’n 6 cm lang, met een staart van 8 cm lang. Volwassen muizen wegen ongeveer 45- 60 gram. De oren zijn groot en staan recht op de kop. Muizen kunnen zich ontzettend goed aanpassen aan hun omgeving. Ook zijn het de meest vruchtbare zoogdierengroep ter wereld. In het wild leven de muizen in groepen. Muizen hebben een territorium die ze afbakenen met urinesporen.

Chinchilla’s

Chinchilla’s komen oorspronkelijk uit het Andesgebergte in Zuid-Amerika. In de 18e eeuw werd er veel op deze dieren gejaagd, dit vooral om hun vacht. Hierdoor werden ze rond de 20e eeuw met uitsterven bedreigd. De dieren werden in gevangenschap gehuisvest en gefokt. Door de strijd tegen de bonthandel was er weinig vraag meer naar de vachtjes en inmiddels worden chinchilla’s steeds meer als huisdier gehouden, hoewel ze nog steeds niet volledig gedomesticeerd zijn. Chinchilla’s hebben een rond lichaam met grote oren en ogen. Ze hebben een staart en deze wordt gebruikt als roer en om zich in evenwicht te houden. De voorpoten zijn een stuk korter en worden gebruikt om voer vast te houden. Ze gebruiken de voorpoten alleen voor het lopen, als ze zich langzaam voort bewegen. Ze hebben net als konijnen een klier onder de kin, waarmee ze hun territorium afbakenen. Chinchilla’s kunnen zo’n 10- 20 jaar oud worden. De oorspronkelijke kleur is wildkleur, maar tegenwoordig bestaan er meerdere kleuren (wit, albino, bruin, zilver, zwart).

Degoes

Ook degoes komen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. Het is familie van de cavia. De aantallen die in gevangenschap gehouden worden, zijn erg klein en dit zorgt voor nogal wat inteelt. Een degoe kan in het wild zo’n 40 cm of zelfs langer worden (incl. staart). In gevangenschap zullen ze echter minder groot worden, meestal 25 tot 30 cm. Een grote oorzaak hiervoor is waarschijnlijk de grote mate van inteelt onder degoes die als huisdier gehouden worden. Degoes hebben een staart die, in tegenstelling tot die van de rat, wel behaard is. Hij gebruikt zijn staart om in evenwicht te blijven en draagt deze vaak omhoog. Opvallend is dat de tanden van een degoe oranje gekleurd zijn. De oren zijn groot en schelpvormig. Aan alle vier de poten zitten 5 tenen met vrij scherpe nagels. Degoes leggen, net als hamsters, ook voedselvoorraden aan. Ze zijn vooral actief in de ochtend en in de avond, zijn ontzettend nieuwsgierig en brutaal en hierdoor ook goed tam te maken. Ze kunnen niet alleen gehouden worden. Degoes kunnen tussen de 5 en 8 jaar oud worden.

Gerbils

Er zijn verschillende soorten gerbils. De Mongolische gerbil komen oorspronkelijk uit woestijn- en steppeachtige gebieden van Mongolië en China. Ze worden daarom ook wel woestijnratjes genoemd. Ze worden ongeveer 10 tot 12 cm groot. De staart is zo’n 9 tot 10 cm lang. Gerbils behalen over het algemeen een leeftijd van 2 tot 3 jaar. De volwassen diertjes wegen 60 tot 100 gram. De achterpoten zijn in verhouding vrij lang. Hierdoor kunnen ze goed springen en rechtop staan. De voorpootjes zijn erg kort. Het zijn levendige en zeer nieuwsgierige beestjes. Ook zijn het sociale beestjes die dus absoluut niet alleen gehouden kunnen worden. Echter, moeten de beestjes wel op jonge leeftijd bij elkaar gezet worden. Gebeurt dit niet, dan is de kans groot dat ze op volwassen leeftijd niet met elkaar op kunnen schieten.

Terug naar Knaagdieren informatie