B

Lees informatie over bijzonderheden bij konijnen, cavia's en chinchilla's.

  • Bijzonderheden bij konijnen, cavia's en chinchilla's

Bijzonderheden bij konijnen, cavia's en chinchilla's

Bijzonderheden bij konijnen, cavia's en chinchilla's

Castratie chinchilla’s

Met behulp van gasnarcose wordt een chinchilla in slaap gebracht. De operatie zelf gebeurt net zoals bij een kater. Na de narcose zijn ze snel weer wakker en op de been.

Haarbal bij cavia en konijn

De eerste foto is van een cavia. Ze wilde niet meer eten. In de buik was een harde knobbel voelbaar. Op de röntgenfoto is duidelijk een grote massa in de maag te zien. Tijdens de operatie bleek het een haarbal te zijn die we gelukkig konden verwijderen. De twee volgende foto’s zijn van een konijn met een haarbal. Gelukkig was deze haarbal nog niet zo hard en groot en konden de klachten met medicatie en voeraanpassingen verholpen worden.

Cavia met steen in plasbuis

Bij alle diersoorten komen blaasstenen voor. Ook bij cavia’s. Deze cavia had de steen al bijna uitgeplast, maar de steen paste net niet door uitstroomopening. Met behulp van allerlei tangetjes hebben we de steen in kleine fragmenten er helemaal uit gekregen.

Gebit konijn en chinchilla

Tanden en kiezen van konijnen en knaagdieren groeien hun hele leven door. Regelmatig komt het voor dat de snijtanden te lang worden door scheefstand van de snijtanden. De scheefstand kan erfelijk zijn, maar ook komen door onvolledige voeding. Te lange snijtanden kun je laten inkorten door een boortje te gebruiken (nooit knippen!) of ze kunnen permanent verwijderd worden door ze te laten trekken.

Terug naar Knaagdieren informatie