C

Lees informatie over castratie bij de cavia.

  • Castratie van de cavia

Castratie van de cavia

Castratie van de cavia

Een mannelijke cavia wordt ook wel een ‘beer’ genoemd. Castratie bij cavia’s komt nog wel eens voor. Bij de overige knaagdieren eigenlijk zelden, hoewel het wel mogelijk is. Bij castratie worden de testikels weggenomen. Hierdoor neemt de geslachtsdrift af en is het knaagdier niet langer vruchtbaar.

De castratie bij een cavia kan vanaf 6 maanden leeftijd worden uitgevoerd. Na de castratie zijn de beertjes over het algemeen nog zo’n 5 tot 6 weken vruchtbaar, dus het is belangrijk de vrouwtjes cavia (zeug) en de beer tot die tijd apart te houden.

Voordelen

  • Geen nakomelingen meer
  • Minder kans op agressief gedrag
  • Beertjes kunnen eventueel samen gehouden worden
  • Minder verspreiding van urine

Nadelen

  • Elke narcose brengt een (heel klein) risico met zich mee

Voor de operatie

Net zoals bij konijnen, hoeven cavia’s niet nuchter te zijn voor de operatie. De darmen mogen niet stil komen te liggen, omdat deze dan heel moeilijk weer op gang komen. Er moet dus altijd voedsel in de darmen van een cavia zitten. We vragen u daarom ook als u uw cavia komt brengen voor castratie om zelf voer mee te nemen. U weet zelf immers het beste wat uw cavia graag eet. Na de operatie is het van belang om de cavia zo snel mogelijk weer aan het eten te krijgen.

De operatie

De cavia wordt onder algehele narcose gebracht met een narcosemiddel dat licht doseerbaar is. Als de cavia onder narcose is, krijgt het een injectie met pijnstilling. De cavia blijft, terwijl hij onder narcose is, verwarmd met een warmtemat en hot-pack. Via een snee in het scrotum worden de zaadballen en zaadleiders verwijderd. Na de operatie krijgt de cavia gelijk een injectie om weer wakker te worden zodat de narcose zo kort mogelijk duurt.

Na de operatie

U kunt de cavia een paar uurtjes later weer ophalen. U krijgt pijnstilling mee voor de cavia. Belangrijk is dan dat de cavia even een aantal dagen binnengehouden wordt, ook de cavia normaalgesproken buiten zit. Door de narcose is er namelijk een kans dat de cavia te koud wordt. Leg een warme kruik onder een handdoek in het hok. Belangrijk is dat de cavia vers voer tot zijn beschikking heeft, aangezien het zo snel mogelijk weer moet gaan eten. Ook moet er vers drinkwater aanwezig zijn, het liefst in een bakje, zodat de cavia er goed bij kan. Als de cavia na 24 uur nog niet heeft gegeten, neem dan contact op met de dierenarts. Verder is het ook van belang dat u de wond de eerste tijd even in de gaten houdt. Een beer kan tot 6 weken na de operatie nog vruchtbaar zijn.

Terug naar Knaagdieren informatie