Let op: op 9 en 30 juli is er in verband met vakanties geen budgetenting spreekuur

M

Lees informatie over myxomatose.

  • Myxomatose

Myxomatose

Myxomatose

Bij konijnen komen verschillende besmettelijke ziekten voor. Eén hiervan is myxomatose. Myxomatose wordt veroorzaakt door een virus dat wordt overgebracht door stekende insecten (bv. vliegen en vlooien) en waarschijnlijk ook door direct contact met een besmet dier. Symptomen zijn gezwollen oogleden, mond en anus. De meeste konijnen overleven de ziekte niet. Preventief kunt u halfjaarlijks uw konijn laten vaccineren.

Symptomen

In eerste instantie uit deze ziekte zich door gezwollen rode ogen met tranenvloed en zwelling van de oren en de geslachtsorganen. Later gaan de ogen dicht zitten met pussige uitvloeiing en ontstaan knobbelige verdikkingen in de oren en soms ook op de rest van het lichaam. Vaak treedt na één tot enkele weken sterfte op.

Vaccineren

Omdat deze ziekte een erg hoog sterftepercentage kent, raden wij u aan uw konijn in te laten enten. Dit kan vanaf een leeftijd van 5 weken. De bescherming treedt een week na de enting op.

Om uw konijn te beschermen is het verstandig om contact met wilde konijnen, muggen en vlooien zoveel mogelijk te voorkomen. Daarnaast kunt u uw konijn laten vaccineren tegen zowel myxomatose als VHS.

Er is een nieuw vaccin op de markt tegen Myxomatose en VHS type 1 en 2. Dit nieuwe vaccin heeft twee grote voordelen: het hoeft slechts één keer per jaar toegediend te worden en het geeft een optimale bescherming voor beide ziekten (wetenschappelijk aangetoond). Uw konijn is hierdoor met één injectie een heel jaar lang beschermd. Voor informatie kunt u altijd bij uw dierenarts terecht.

Tips

Verder aanvullende maatregelen die u kunt treffen om de kans op myxomatose te verkleinen zijn:

  • Regelmatig het hok schoonmaken en daarna desinfecteren, bijvoorbeeld met een 2% halamid-oplossing
  • Het plaatsen van vliegengaas en ophangen van vliegen (kleef) strips bij het hok.
Terug naar Konijnen informatie