Afd. Gezelschapsdieren
0595 44 18 00

Afd. Landbouwhuisdieren
0595 44 17 06

Afd. Paarden
06 22 84 71 63

teamfoto 4

Katvriendelijke praktijk

banner katvriendelijk

Dierenkliniek Winsum is de eerste katvriendelijke praktijk van Nederland. Wilt u meer informatie over wat dit inhoudt voor uw huisdier? Ga dan naar onze speciale pagina over de katvriendelijke praktijk.

 

Pup of kitten aanschaffen?

Bent u van plan om binnenkort een pup of kitten aan te schaffen? Wij hebben de belangrijkste informatie voor u op een rijtje gezet.

Lees verder

Uw huisdier en het warme weer

Onze huisdieren hebben snel last van de warmte omdat ze niet kunnen transpireren zoals wij. Wel kunnen ze een klein beetje zweten via hun zoolkussens, maar dat volstaat niet om hun temperatuur te regelen. Ze raken hun overtollige warmte voornamelijk kwijt door snel te ademen (hijgen), waardoor water verdampt met de uitademinglucht.

Voor konijnen en knaagdieren is het erg belangrijk dat de hokken, die vaak buiten staan, in de schaduw worden gezet (houd daarbij rekening met de beweging van de zon). Voor deze dieren is een temperatuur boven de 25 graden in het hok al gauw te hoog, waardoor het dier snel kan bezwijken. Uiteraard dient er gezorgd te worden voor voldoende vers water. U kunt bijvoorbeeld wat verkoeling geven door een plastic fles met water te vullen, deze even in de vriezer leggen en in het hok bevestigen. ’s Avonds, als de zon gezakt is, kunt u rondom en op de kooi, met name de dakbedekking, natsproeien. Baadt een konijn niet, het blijft te lang nat op de huid. Föhnen kan teveel op tocht lijken, waardoor zelfs met warm weer een (vaak dodelijke) longontsteking kan worden opgelopen en daarnaast trekt een klamme huid ongedierte aan, zoals de aasvlieg. Let gedurende de hele zomer erg goed op het achterwerk van het konijn. Zodra daar ontlasting aan blijft kleven, kunnen aasvliegen daar eitjes in leggen waaruit maden komen. De maden eten het dier dan letterlijk op! Een smerige situatie, maar vooral natuurlijk heel pijnlijk en gevaarlijk voor het konijn. Laat in geval van maden uw konijn zo snel mogelijk behandelen!

Wat kunt u doen bij oververhitting?

- haal uw huisdier weg uit de warme omgeving
- hond en kat: overgiet uw huisdier met koud water (of alcohol/spiritus) of maak hem/haar nat met een natte handdoek
- konijn en knaagdieren: leg het dier op de tegels of op een handdoek die om wat koelelementen is gewikkeld (of een plastic zak met ijs)
- neem bij twijfel contact op met uw dierenarts

Laatst aangepast op donderdag, 30 mei 2013 13:36

Even voorstellen

Laura de Vries

Laura de Vries Laura is na haar stage periodes bij ons blijven hangen. Vanaf 1 mei 2017 is zij werkzaam als paraveterinair bij ons in de kliniek. Doordat zij haar diploma paraveterinair heeft is ze overal inzetbaar in de praktijk. Dus u kunt haar aan de balie tegen komen, maar ook in de…

Adresgegevens

Hoofdlocatie Winsum
Lombok 27
9951 SC Winsum (Groningen)

Dependance Leens
Valge 1
9965 PD Leens

Privacy statement