Afd. Gezelschapsdieren
0595 44 18 00

Afd. Landbouwhuisdieren
0595 44 17 06

Afd. Paarden
06 22 84 71 63

teamfoto 4

 

Pup of kitten aanschaffen?

Bent u van plan om binnenkort een pup of kitten aan te schaffen? Wij hebben de belangrijkste informatie voor u op een rijtje gezet.

Lees verder

Heeft mijn kat last van stress?

Heeft mijn kat last van stress?

Een kat is een heel gevoelig dier. Mensen denken vaak dat het niet leuk is voor een kat om alleen te zijn en nemen dus meerdere katten in huis. Er wordt gedacht dat een kat alleen zielig is. Het tegendeel is meestal waar.

Katten kunnen erg veel stress hebben van een andere kat in huis, maar ook van een andere kat in de buurt. Daarnaast kan een verbouwing in huis of een verhuizing ook veel stress opleveren. De komst van een baby heeft vaak ook veel impact. En soms kan zelfs een nieuwe bank in huis al een oorzaak zijn voor stress!

Een kat is een dier dat erg hecht aan zijn territorium. Het is voor de kat daarom erg belangrijk dat er niet al te veel verandert in dit territorium. Om deze reden wordt het territorium ook elke dag netjes afgezet. Dit door middel van feromonen, urine en ontlasting. Dagelijks heeft de kat dit zelfde ritueel en maakt hij zijn rondje. Als dit rondje niet uitgevoerd kan worden door het ontbreken van een kattenluik (of een baasje dat de deur op verzoek open en dicht doet) kan dit veel stress opleveren.

Ook kan het zijn dat de kat in zijn leefomgeving het natuurlijke gedrag niet kan vertonen. Denk hierbij aan het jagen en krabben. Zorg er dus voor dat uw kat alle gelegenheid krijgt om het gedrag te vertonen dat zo belangrijk voor hem is.

Hoe kun je stress bij de kat herkennen? Hij lijkt zo ontspannen, ligt rustig te slapen…

Katten met stress kunnen zichzelf overmatig gaan poetsen, en wassen met hun ruwe tongetje hun buik, liezen en de huid rondom de staart kaal. We zien afgebroken haren en kale plekken, zonder dat de huid zelf korstjes of rode plekken vertoont.

Blaasontsteking of andere plasproblemen bij de kat worden ook vaak veroorzaakt door stress. We maken vaak mee dat een kat na herplaatsing in een huis zonder andere katten ineens geen plasklachten meer heeft.

Katten in een meerkattenhuishouding zijn vriendjes met elkaar als ze rustig naast elkaar kunnen eten en tegen elkaar aan liggen te slapen. Negeren ze elkaar en liggen ze ver van elkaar vandaan te slapen, dan is het contact vaak niet goed en kan dit (onopgemerkt) stress geven.

Laatst aangepast op woensdag, 11 januari 2017 08:36

Even voorstellen

Laura de Vries

Laura de Vries Laura is na haar stage periodes bij ons blijven hangen. Vanaf 1 mei 2017 is zij werkzaam als paraveterinair bij ons in de kliniek. Doordat zij haar diploma paraveterinair heeft is ze overal inzetbaar in de praktijk. Dus u kunt haar aan de balie tegen komen, maar ook in de…

Adresgegevens

Hoofdlocatie Winsum
Lombok 27
9951 SC Winsum (Groningen)

Dependance Leens
Valge 1
9965 PD Leens

Privacy statement

Landbouwhuisdieren