Afd. Gezelschapsdieren
0595 44 18 00

Afd. Landbouwhuisdieren
0595 44 17 06

Afd. Paarden
06 22 84 71 63

teamfoto 4

Katvriendelijke praktijk

banner katvriendelijk

Dierenkliniek Winsum is de eerste katvriendelijke praktijk van Nederland. Wilt u meer informatie over wat dit inhoudt voor uw huisdier? Ga dan naar onze speciale pagina over de katvriendelijke praktijk.

Over Dierenkliniek Winsum

Dierenkliniek Winsum staat 24 uur per dag met het hele team voor u klaar om de meest optimale zorg te bieden aan uw dier. We doen dit met grote betrokkenheid en veel aandacht. Wij zijn geopend op ma t/m vr van 8.00-12.00 uur en van 13.15-17.30 uur. Daarnaast zijn wij 24 uur per dag telefonisch bereikbaar voor spoedgevallen. Elke zaterdag is er een spreekuur van 9 tot 12 uur op afspraak (geen extra kosten voor het consult).

Graag tot ziens!

Pup of kitten aanschaffen?

Bent u van plan om binnenkort een pup of kitten aan te schaffen? Wij hebben de belangrijkste informatie voor u op een rijtje gezet.

Lees verder

Rhinopneumonie in Nederland

Op het moment lees je veel over deze ziekte die op verschillende plaatsen in Nederland op het moment heerst.
Als praktijk hebben we er ook mee te maken en zullen zelf alles er aan doen om op een verantwoorde manier u gewoon te kunnen bezoeken. Onze paarden dierenartsen zullen op ieder bedrijf met schone kleding en schoeisel komen.

Adviezen voor alle paardenhouders

• Voorkom direct contact van uw paarden met paarden “van buitenaf” (neuzen, op stal zetten, op locatie binnen optuigen)
• Bezoek met uw paard geen andere stal en zorg dat er geen paarden van andere plaatsen bij u op stal komen.
• Kleed u om en was uw handen en laarzen grondig als u op plaatsen bent geweest waar andere paarden zijn.        
• Het is van groot belang is dat u melding doet van problemen zoals verwerpende merries,  dieren met verhoging of verlammings verschijnselen. Alleen op die manier kunnen we verspreiding voorkomen.
• Mocht u vragen hebben dan kunt u altijd bellen met Francoise Rey tussen 8.15 uur en 8.45 uur, daarna gaat zij visites rijden. Buiten deze tijden zullen onze assistentes u te woord staan en indien nodig direct contact op nemen met Francoise Rey.

Wat is rhinopneumonie?

Rhinopneumonie is een virusziekte bij het paard, die drie verschijningsvormen kent: 
• verkoudheidsvorm
• abortus-vorm (besmettelijk verwerpen)
• neurologische-vorm
De verkoudheidsvorm komt zeer regelmatig voor, vooral bij jonge paarden. Deze vorm veroorzaakt koorts en soms een snotneus, hoesten en/of dikke benen.
De abortus-vorm komt regelmatig voor bij merries en veroorzaakt abortus of zeer zwak geboren veulens die vaak sterven.
De neurologische-vorm komt slechts incidenteel voor en veroorzaakt verschijnselen van het zenuwstelsel. Dit begint meestal met een wat slappe staart en ataxie ('lopen als een dronkeman'). Eventueel kunnen ernstiger verlammingsverschijnselen optreden. Meestal zijn alleen de achterbenen aangetast, maar in de ernstigste gevallen kunnen ook de voorbenen meedoen.
Alle paarden in Nederland komen regelmatig met het rhinopneumonie-virus in contact. Het is helaas niet bekend waarom een bedrijf soms getroffen wordt door abortussen of verlammingsproblemen.

Behandeling

Voor rhinopneumonie is geen specifieke therapie voorhanden. In het geval van de verkoudheidsvorm is dat geen probleem, omdat de paarden doorgaans snel herstellen, net zoals de mens in het geval van een verkoudheid. De abortus-vorm veroorzaakt de dood van de vrucht of van het ernstig ziek geboren veulen, maar geeft geen echte ziekteverschijnselen bij de merrie. Voor het veulen is behandeling niet mogelijk en voor de merrie meestal niet nodig.
In het geval van de neurologische-vorm is er geen echte therapie, maar paarden met de neurologische-vorm hebben wel intensieve verpleging nodig. Met een goede verzorging kunnen deze paarden soms gedeeltelijk of volledig herstellen.

Laatst aangepast op dinsdag, 09 april 2013 22:39

Even voorstellen

Françoise Rey

Françoise Rey Françoise Rey is in 2000 afgestudeerd aan de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht. Daarna is zij enige jaren werkzaam geweest op de paardenklinieken van de Universiteit Utrecht, zowel in de patiëntenzorg als voor het geven van onderwijs. Daarna is zij in 2004 neergestreken in het Groningse Winsum als Erkend Paardendierenarts. Naast…

Adresgegevens

Hoofdlocatie Winsum
Lombok 27
9951 SC Winsum (Groningen)

Dependance Leens
Valge 1
9965 PD Leens

Privacy statement