Afd. Gezelschapsdieren
0595 44 18 00

Afd. Landbouwhuisdieren
0595 44 17 06

Afd. Paarden
06 22 84 71 63

teamfoto 4

 

Pup of kitten aanschaffen?

Bent u van plan om binnenkort een pup of kitten aan te schaffen? Wij hebben de belangrijkste informatie voor u op een rijtje gezet.

Lees verder

Chiropractie en dry needling bij paarden

Veel mensen zijn al bekend met fysiotherapie bij het paard. Chiropractie is een behandelwijze die grote raakvlakken heeft met fysiotherapie en osteopathie. Het is een zeer effectieve behandelwijze die zich richt op het optimaal functioneren van het bewegingsapparaat en het zenuwstelsel.

Hierbij wordt niet alleen gestreefd naar een soepel bewegend paard, maar ook naar preventie van blessures.
Chiropractie richt zich daarbij met name op stoornissen die betrekking hebben op de wervelkolom en bekken. De nadruk van een chiropractische behandeling ligt op de manuele correctie van de beweeglijkheid van de betreffende segmenten. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar de specifieke pijnplaats, maar het paard wordt als geheel, in zijn totaliteit bekeken. Een zogenaamde holistische benadering. Behandeling kan bestaan uit mobiliserende technieken of uit manipulaties. De zogenaamde manipulaties hebben vooral een reflexmatig effect: de overmatige spierspanning wordt door het lichaam losgelaten, pijn neemt af en de beweeglijkheid neemt toe. 

Ook dry needling behoort bij de behandelmogelijkheden. Door middel van een speciale techniek worden met zeer dunne, flexibele naaldjes spierknopen aangeprikt waardoor deze knopen zich snel en gemakkelijkzullen ontspannen. Dit geeft direct een pijnverlichting en een vergrote beweeglijkheid van het behandelde gebied.

Compensatie

Een stoornis in het bewegingspatroon wordt vaak door het lichaam gecompenseerd door het bewegingspatroon iets te veranderen. Andere regio’s van het lichaam nemen de belasting dan deels over. Hierdoor kan vermoeidheid en overbelasting ontstaan in de pezen en gewrichten van deze andere regio’s. Blessures liggen op de loer. Daarnaast gaat de souplesse van het paard dat aan het compenseren is, ook deels verloren. Niet een optimale situatie dus.
Chiropractisch onderzoek kan kleine afwijkingen in het bewegingspatroon in een vroeg stadium onderkennen, hierdoor kan voorkomen worden dat compensatiemechanismen in het bewegingspatroon ontstaan. Het opheffen van dit soort afwijkende bewegingspatronen levert een belangrijke bijdrage in de preventie van blessures en houdt het paard soepel.

Laatst aangepast op maandag, 01 juni 2015 09:03

Even voorstellen

Ana Rubio Garcia

Ana Rubio Garcia Ana is 9 jaar geleden uit Spanje gekomen voor de zeehonden ze werkt dan ook op het zeehondencentrum in Pieterburen. Daar ligt haar hart. Ze doet veel onderzoek en gaat naar vele congressen. In 2009 heeft ze haar diploma als dierenarts gehaald. Sinds februari 2018 is ze 2 middagen in…

Adresgegevens

Hoofdlocatie Winsum
Lombok 27
9951 SC Winsum (Groningen)

Dependance Leens
Valge 1
9965 PD Leens

Privacy statement

Landbouwhuisdieren